T e r u g   n a a r   o v e r z i c h t :   P r a k t i j k o p l e i d i n g   e n   s t a g e

P r a k t i j k o p l e i d i n g   2 0 uur   b i j   e e n   e r k e n d e   r i j s c h o o l

Je leert rijden met een auto van de rijschool die ingericht is met een dubbele bediening zodat de instructeur kan overnemen in moeilijke situaties. Dat geeft meer vertrouwen, geeft sneller resultaten en je riskeert niet dat je de auto van je begeleider gaat beschadigen.

Het grote voordeel van deze volledige opleiding is dat je meteen de juiste rijtechnieken aanleert van professionele instructeurs bij een erkende rijschool. Bovendien word je zo goed mogelijk voorbereid op het praktijkexamen zodat je leert om zo veilig en correct mogelijk te rijden.
De slaagkansen voor het praktijkexamen liggen gemiddeld rond de 80% bij kandidaten die 20 uur rijschool volgden. Professionele instructeurs weten immers exact wat er verwacht wordt op het praktijkexamen.

Een bijkomend voordeel is dat je na 10 lessen van 2 uur (20 uur) een bekwaamheidsattest kunt krijgen om een voorlopig rijbewijs 'zonder begeleider' af te halen bij het gemeentehuis. Je mag dus tijdens je stage alleen oefenen en je hangt niet af van een begeleider die zich niet altijd kan vrijmaken. Zo kun je meestal meer oefenen en geraak je ook sneller klaar voor het praktijkexamen.

Wat zijn de voorwaarden?
Je mag je praktijkopleiding beginnen als je 17 jaar bent. Als je je inschrijft in een rijschool breng je je identiteitskaart mee, het attest 'geslaagd voor theorie' en het voorschot bij inschrijving.

Na 20 uur rijlessen kun je een bekwaamheidsattest krijgen van een erkende rijschool waarmee je een voorlopig rijbewijs 'zonder begeleider' kunt aanvragen bij het gemeentehuis als je minstens 18 jaar bent
(attest theorie + attest 20u. praktijk).
Een voorlopig rijbewijs 'zonder begeleider' is 18 maand geldig. Je mag op alle Belgische wegen rijden, dus ook op de snelweg. Je mag niet rijden van 22 uur tot 6 uur 's anderendaags op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van de wettelijke feestdagen en de wettelijke feestdagen.
Je mag een begeleidend persoon meenemen die minstens 6 jaar is een rijbewijs B heeft.

Je moet minstens 9 maand stage volbracht hebben en minstens 18 jaar zijn om het praktijkexamen te kunnen afleggen en je voorlopig rijbewijs mag ook niet vervallen zijn. Je mag praktijkexamen doen met de rijschoolauto + instructeur of met je eigen auto + begeleider.
De meeste kandidaten kiezen voor een examenbegeleiding met de rijschool en nemen vooraf nog 2 uur evaluatieles, maar dat is niet verplicht. Dat geeft meestal de hoogste slaagkans. Praktische informatie van het examencentrum en de voorwaarden vind je op www.goca.be


Je vindt vast en zeker een rijschool in jouw buurt